Nejčastějším spouštěčem vyhoření je nedůvěra

V tomto článku se podíváme, jak předcházet vyhoření klíčových zaměstnanců, manažerů a lídrů. Odhalíme vám jeden z nejčastějších spouštěčů vyhoření a vzniku toxických vztahů.

Nedůvěra je spouštěčem toxických vztahů

V roce 2020 jsem měl možnost koučovat a vést majitele firmy, který mi tvrdil, že jeho firma má důvěru na 86 ze 100 bodů. Odůvodnil to slovy, že se jedná o menší firmu, kde se všichni znají a důvěřují si. Byl však v šoku, když z firemního průzkumu vyšlo, že důvěra ve firmě je na 30 bodech.

Jednalo se o menší firmu, která již musela vytvořit C-level úroveň managementu. Jednotlivá oddělení mezi sebou nespolupracovali, měli mezi sebou toxické vztahy a vůbec nepracovali na důvěře.

Jak poznat toxický vztah

Nejjednodušší je použít metodu, kterou nazýváme F.O.G. (česky mlha). Pokud se totiž ve vztahu s druhým člověkem cítíte nešťastní a nevíte proč, tak možná jste v toxickém vztahu. Pokud jste v toxickém vztahu, tak je kolem vás neustále mlha. Nic není tak jasné, jako bývalo a neustále musíte postupovat pomalu a obezřetně, abyste nenarazili.

  • F - fear (strach)
  • O - obligation (povinnost)
  • G - guilt (vina)

Ve výše zmíněné firmě měli někteří lidé toxické vztahy. Sdíleli se mnou pocit viny, povinnosti a strachu. Rozhodli se zaujmout ochranné strategie, aby opět nemuseli čelit střetu s kolegou, který se choval zle, nadutě, neustále obviňoval a někdy až mstivě.

👉 Naše povídání o toxickém vztahu můžete poslouchat i jako podcast o Manželství v díle 22 - Toxický vztah

Co spustilo tento toxický vztah?

Při osobním koučování všech členů C-level managementu jsem naslouchal příběhům zrady. Manažéři mluvili o zradě jeden před druhým, a hlavně měli pocit zrady od majitelů firmy. Majitelé firmy totiž nedodrželi některé sliby, neomluvili se a neobnovili integritu vztahu.

Toto jednání vedlo k narušení důvěry a vzniku tzv. cyklu nedůvěry.

Následkem cyklu nedůvěry je vyhýbání, pomlouvání, negativní hodnocení, nesdílení nápadů, cynismus, drbání a stěžování. Všechny tyto způsoby jednání jsou zabijákem důvěry a spouštěčem toxických vztahů.

Společnost McKinsey & Company v jednom ze svých průzkumů uvedla, že největším spouštěčem vyhoření a úzkostí je toxické prostředí uvnitř firmy. Jak Radka Dohnalová v článku pro Forbes napsala: „Nejčastěji jde o klima, kde si lidé navzájem nedůvěřují, nedávají si upřímnou zpětnou vazbu a bojí se cokoliv říct. Často pociťují nezdravý tlak na výsledky a zároveň cítí, že nemůžou dělat chyby.“

Jak obnovit důvěru a vyčistit toxické vztahy?

Když vám teď prozradím, jak na to, tak vám přijde, že to je nějak moc jednoduché. Mám rád jednoduché věci. Jenže někdy tyto zdánlivě jednoduché věci není snadné udělat.

Důvěra se rozvíjí, udržuje a obnovuje pomocí konverzace o nedůvěře.

Když je to tak jednoduché, proč to nikdo nedělá? Protože to neví a neumí vhodně vyjádřit v bezpečném prostředí nedůvěru a vést konverzace, které promění pocity a emoce. Umět s důvěrou vyjádřit nedůvěru je umění a věda zároveň.

Nabízíme vám tři způsoby, co nyní můžete hned teď udělat:

- Dole 👇 na stránce se přihlásit se do newsletteru

- Absolvovat online kurz: Důvěra ve vztazích

- Zavolat nám a dohodnout si konzultaci na tel: +420 608 505 082

Další zajímavý zdroj o toxickém vztahu:

1) O vztazích s terapeutem a vztahologem

Přihlaste se k odběru a získejte nejnovější aktualizace

Dáme vám vědět, kdy se budeme pořádat nové veřejné akce. Napíšeme vám, že jsme zveřejnili nový článek na blogu nebo na web umístili užitčné nástroje.